DAVRANIŞ SORUNLARI
Davranış problemleri, çocuğun çevresel uyumunu zorlaştıran, çocuğun kendisine ve çevresine zarar veren, çocuğun öğrenmesini ve performansını olumsuz etkileyen davranışlardır. Çocuklar iç çatışmalarını davranışlara dönüştürerek ortaya çıkartırlar. İnatçılık, yalan söyleme, küfür, çalma, sinirlilik ve hırçınlık gibi davranış bozuklukları gösterirler.
Bu davranışları sorunlu olarak değerlendirmenin belirli ölçütleri vardır. Öncelikle çocuğun hangi gelişim aşamasında olduğu önemlidir. Mesela, 2 yaşındaki çocukta mülkiyet kavramı olmadığı için her şeyi kendisinin olduğunu zanneder. 3 ve 4 yaşlarında eşyaların izin alınarak alınması gerektiğini bilir ve ilkokul döneminde de izinsiz eşya almanın yanlış bir davranış olduğunu öğrenmiştir ve kendisini kontrol edebiliyordur. Eğer çocukta 10 yaşından sonra izinsiz eşya alıp, sahiplenme davranışı devam ederse profesyonel yardım alınması gerekir.
Çocuklarda sık görülen uyum ve davranış bozuklukları;
Çocuklarla yapılan psikolojik görüşmelerin, resim çizme, oyun terapisi gibi sağaltım (duygusal boşalım) yöntemlerinin bu sorunların tedavisinde oldukça etkili oldukları görülmekle birlikte seanslara çocukların yanısıra hem anne hemde babanın ve diğer bakım veren kişilerinde gelmesi, aile terapilerinin yapılması önerilmektedir.
Uzman Klinik Psikolog M. Berk KARAOĞLU