Vajinismus ve Cinsel Mitler

VAJİNİSMUS NEDİR ?

Vajinismus kadınlarda çok sık görülen bir cinsel problemdir. Kadının cinsel ilişki sırasında, birleşmeye imkan vermeyecek derecede istemsiz olarak gelişen hem vücutsal, hem de genital kaslarındaki kasılmayla beraber partnerini itmesi veya birleşmeye imkan tanımamasıyla oluşan bir cinsel bozukluktur. Vajinismus hastalığında, cinsel birleşme meydana gelse bile kadın ilişkiden zevk alamaz ve bu ilişki çok ağrılı, acılı şekilde geçer.

Vajinismus ülkemizde de çok sık görülür. Araştırmalara göre her 5 kadından birinde vajinismus olduğu düşünülmektedir. Ayrıca vajinismus sadece kadınları etkilememektedir aynı zamanda çiftleri yani partnerlerini de etkilemektedir. Vajinismus cinsel haz ve duygusal haz almayı engeller ve sosyal yaşantı, aile yaşantısı ve hatta çocuk yapamama durumuyla beraber gelen duygusal çöküntüler gibi bir çok noktayı etkiler ve hayatımızdaki kaliteyi düşürür.

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlar genellikle bu sorunun çözülmeyeceğini düşünürler ve çaresiz hissederler çünkü o bölgeye temasın o bölgedeki birleşmenin imkansız olacağını düşünürler. Ancak birleşmenin imkansız olacağını düşünmek doğru değildir çünkü orada fiziksel bir problem genellikle bulunmamaktadır. Öncelikle kadın doğumsal bir muayene olmalıdır sonrasında psikolojik olarak cinsel terapi süresince vajinismus ele alınmalıdır. Bu noktada geçmişteki düşünce ve duyguların ele alınması gereklidir. Geçmişte düşüncelerimizde oluşan ‘’ cinsellik ayıp, pis ve zararlıdır o bölgeye hiçbir şey temas edemez, kendimi korumalıyım temizliğimi kaybedemem’’ gibi cinsel mitler vajinismusta son derece etkilidir.

VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ

 

  • Cinsel ilişkiden korkmak
  • Cinsel birleşmenin oldukça acılı ve ağrılı geçmesi durumu
  • İlişki sırasında bacakların kasılması ve hareket ettirememek
  • Genital bölgeye dokunamamak
  • Jinekologlardan çekinme ve jinekolojik muayeneden korkma durumu

 

VAJİNİSMUSLA İLGİLİ CİNSEL MİTLER NELERDİR ?

Cinsel Mit Nedir ?

Cinsel mitler toplumun çoğunluğu tarafından kabul edilen, ancak bilimsel verilere dayanmayan, insanların birbirine kulaktan kulağa aktarmasıyla yayılan yanlış ve abartılı inançlarımızdır. Özellikle cinsel mitler; cinsel sorunların bilişsel (algısal) kaynağı olarak bilinmektedir.

Vajinismusla ilgili cinsel mitlerden bazıları şunlardır;

 

“ilk cinsel ilişkimde çok fazla kan olacak, bayılabilirim”

İlk birleşmede özellikle bakireliğe (kızlık zarına) çok fazla anlam yüklenilmesi ve orada çok  farklı bir yapı olduğunu düşünmemizle beraber orada aşırı bir kan akışının olacağını düşünmek yanlıştır çünkü o bölgenizde gerçekten büyük bir zorlama yoksa fazla kan akımı meydana getirebilecek ve durdurulamayacak derecede kan akımına sebep olacak bir durum yoktur.

 

“İlk birleşme çok acılı ve sancılı olmaktadır”

Kesin olarak acılı veya sancılı olacaktır şeklinde bir yargı doğru değildir. Uzun yıllardır ilişkiye girilmeyen bir noktada tabikide bu durum düşünülebilir. Ancak vajina esneyebilen bir yapıda olduğu için eğer zevk, korku ve kaygıyı bastırırsa yani haz ilkesi ile hareket edilirse ıslanma ve dolayısıyla esneme olduğu sürece çok kolay bir şekilde ilişkiye girilebilir.

 

“Kadınlığımı veremezsem eşim benden boşanır ve bu durumla baş edemem”

Bu mit çok önemlidir çünkü genellikle kadınlar cinselliğe gereğinden fazla anlam yüklemektedir. Eğer birleşme sağlayamazsam eşim beni terkeder, aldatır veya bu benim kusurumdur gibi düşüncelere sahip olmak daha çok korku ve kaygı getireceğinden yani bu düşüncelerin haz duygusunun önüne geçeceğinden bir kısır döngüye sebebiyet verilir ve kasılmalar tetiklenebilir

 

“Mastürbasyon ayıp ve sağlığa zararlıdır.”

Aslında mastürbasyon ayıp olan bir durum veya sağlığa zararlı bir davranış değildir. Çünkü mastürbasyon kendimizi sevmektir, cinsellikle tanışmaktır. Bu cinsel mitten dolayı toplumumuzda birçok insan bu şekilde düşündüğü için ve cinselliğe alışık olmadığı için sadece birleşme ve sonuç odaklı düşünebildikleri için ve çok anlam yükledikleri için bu cinsel mit de vajinismus sorununu olumsuz etkiler.

 

“Kanama olmazsa bakire olmadığım  ve kötü kadın olduğum düşünülebilir”

Her cinsel birleşmede kanama meydana gelmeyebilir bu vajen içindeki yapıya göre esneklik gösterebilir. Kanama meydana gelmeyecek ve bakire olmadığım düşünülecek korkusu da düşüncelerin duyguların önüne geçmesine sebep olarak  haz almanızı etkileyebilir ve ilişkiye gereğinden fazla anlam yüklemenize neden olur. Bu da vajinismusu olumsuz etkileyen bir etmendir.

 

“Cinselliğin olması için birleşmenin gerçekleşmesi zorunludur”

Cinsel birleşmenin olması zorunluluk değildir. Bu cinsel mit birleşmeden korkan ve vajinismus yaşayan danışanlarda sıklıkla görülmektedir. Bu cinsel miti aşmamız için bilişsel anlamda bunu sorgulayıp davranışsal anlamda da birleşme dışındaki cinsel yaşantımıza (dokunma, koklama, sürtünme ve tat alma gibi diğer duyu organlarımıza) odaklanarak cinsel hazzı keşfedebilmek bu durumu aşmamıza yardımcı olabilir.

 

Uzman Klinik Psikolog M. Berk Karaoğlu

 


Geri