Çocukla Verimli Zaman, Mutlu Zaman

Anne babaların çocukla ne kadar vakit geçirdiğinden çok, aslında nasıl vakit geçirdikleri önemlidir. Çoğu anne baba çocuğuyla çok vakit geçirmenin iyi olduğunu düşünür, fakat geçen zamanın içeriği çocuğu büyük ölçüde etkiler. Az olduğu halde verimli ve sağlıklı bir şekilde beraber geçirilen zamanalr, çocuğun gelişimine büyük ölçüde katkı sağladığı gibi; anne babayla çocuk arasındaki bağı da güçlendirmektedir. 

Her zaman anne ve baba birlikte olmasa da, ayrı ayrı zamanlarda da bu tutarlılığı göstermelidir. Beraber parka gitmek buna bir örnek olabilir. Parkta o anda ‘beraber’ görünebilirsiniz. Fakat orada anne baba, çocukla ilgilenmiyorsa eğer; dikkatleri çocuktan başka bir yerde ise, geçirilen vaktin kaliteli bir anlamı olmayacaktır. Çocuk yalnız bırakıldığı gibi, anne baba da bu duruma alışacak ve ilerleyen zamanlarda bireyler arası bağlarda kopukluk meydana gelecektir. Sıkı bağların olmadığı bir aile yapısı, birlik ve beraberliğin sağlanması açısından olumsuz bir durumdur.  

Anne ve babalar, kendilerine vakit ayırdıkları gibi; çocukları için de vakit ayırmaktadırlar. Bu denge oluşturulduğunda çocukla olan kısımda, odak noktası sadece çocuk olmalıdır. O anda ‘ne yapılırsa çocuk hem eğlenir hem öğrenir?’ sorusuna yönelik hareket edilmelidir. Çocuğun eğlenmesi, zevk alması burada önem taşımaktadır; çünkü isteksizce ya da karşı gelerek, zorlayarak yapılan etkinlikler vb. zamanın verimsiz geçmesine sebep olabileceği gibi, gelişim açısından da çocuğa hiçbir şey katmayacaktır. 

Önemli olan bir başka faktör de çocuğun yaşı ve algısıdır. Yaşa ve algısına göre düzenlenen etkinlikler, beraberce yapılan planlar faydalı olmaktadır.   

Çocuklar için verimli olabilecek etkinlikler; 

-resim yapmak 

-spor yapmak (fiziksel sağlık) 

-ev işlerinde işbirliği sorumluluk, yardımlaşma) 

-bisiklet sürmek 

-beraber masal yazmak 

-oyunlar oynamak (yaşa göre: oyuncaklar, zeka oyunları.. ) 

-bilmece, bulmaca çözmek 

-değişik ve çocuk için ilgi çekici olan alanlarda araştırmalar yapmak 

-belirli zamanlarda belirli yerlere geziler düzenlemek (müzeler, tarihi yerler, hayvanat bahçesi.. ) 

-eğlenceli, değişik aktiviteler (balık tutmak vb.. ) 

-sinema, tiyatroya gitmek 

-çocuğun gelişimine uygun filmler izlemek 

-el işi, el yapımı malzemelerle uğraşmak (kartonlardan ev yapmak, bez parçalarından elbise yapmak.. ) 

-arkadaşlarıyla beraber organizasyonlar düzenlemek (piknik yapmak.. ) 

 

Burada asıl önemli olan, işbirliği içerisinde olmak ve hem psikolojik hem zihinsel hem fiziksel gelişimi desteklemektir. Yukarıda verilen örnekler, eldeki imkanlara göre artırılabilir. Uygun zamanda, uygun süreyle, belli aralıklarla yapılan bu etkinlikler; zaman içerisinde olumlu yönleriyle çocukta kendini gösterecektir. Okul başarısı açısından da (zihinsel gelişimi destekleyen etkinlikler) katkı sağlayarak, akademik olarak yükselmeyi sağlayacaktır. 

Unutulmaması gereken nokta; süreklilik, tutarlılık, verimlilik ve işbirliğidir. Bir bakıma ‘ekip’ halinde olmak, çocukta hem özgüveni artıracak, hem fiziksel hem psikolojik anlamda becerilerini geliştirecek, sosyal olarak da kişiliğini güçlendirecektir. Çocuğun kendi istediklerini de yapabilmesi, onu mutlu edecek ve beraber daha çok şey yapmayı isteyecek, hevesi artacaktır. 

Çocuğunuzla geçirilen zamanın, daha kaliteli ve planlı programlı olması için çocuğun;

  • yaşına,
  • gelişim seviyesine,
  • ilgi alanlarına,
  • sevdiği şeylere

odaklanılarak danışmanlık merkezimizde buna yönelik hizmet verilmektedir.

 

Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi 

 


Geri