Borderline(Sınırda) Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu

Bu bozukluğa sahip kişilerde, kaotik ilişkiler, kişinin kendine zarar verme düşünceleri, benlik duygusunda bulanıklıklar dikkat çekebilecek potansiyeldedir. Borderline özellikleri, kişinin özel ve iş hayatında problemler yaşamasına sebebiyet verebilir. 

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Duydurumlarında dengesizlik hakimdir. 
  • Kendilerine zarar verme düşünceleri, intihar eylemlerine yatkınlık, kimlik problemleri, boşluk hissi yaşama gibi durumlar söz konusudur. 
  • DSM-5 tanı kriterlerine göre gözünde aşırı büyütme yani göklere çıkarma ve yerin dibine sokma uçları arasında var olan ilişkisel davranış örüntüleri mevcuttur. 
  • Tutarsız bir benlik algısı vardır. 
  • Yoğun bir öfke durumu olabileceği gibi öfkesini denetlemekte de sıkıntı çekebilmektedir. 
  • İlişkilerinde terk edilmekten korkarlar. Terk edilebileceklerini fark ettiklerinde davranışlarında mevcut olandan daha “iyi” davranışlar sergileyebilmektedirler. 
  • Kendilerine zarar verebilecek davranış girişimlerinde bulunabilirler (DSM-5’e göre bu dürtüler; para harcama, güvensiz araç kullanımı, maddeye kötüye kullanımı, cinsellik, tıkınırcasına yemek yeme vb’dir.)

Görülme Sıklığı ve Nedenleri Nedir?

  • Toplumda görülme sıklığı %2 olarak kaydedilmiştir.
  • Kadınlarda daha çok rastlanılan bir bozukluk olmakla beraber erkeklerde de karşılaşılabilir.
  • Kesin bir nedeni olmamakla birlikte genetik ve çevrenin rolünün olduğu bilinmektedir. Çocuklukta yaşanılan kayıp, istismar ve terk edilmenin ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde bu bozukluğa neden olabileceği düşünülmektedir. 

Borderline Kişilik Bozukluğu Psikoterapisi

Borderline Kişilik Bozukluğu’na yaşayan bireylerin olumsuz düşünce şemalarında iyileştirilmeye gidilebilmesi için çeşitli psikoterapi ekollerinden yararlanılabilir. Bilişsel Davranışçı Terapi’de (BDT) kişinin düşüncelerindeki olumsuz kalıpları değiştirmeye ve stresle başa çıkabilme stratejileri geliştirmeye çalışılabilirr. Kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde şema terapi oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü artık bu bozuklukların alt dinamikleri şemalarla ele alınabilmekte ve kişilerin ilişkilerinde (sosyal,iş,ikili ilişki) yaşayabileceği daha görülebilir problemler ele alınmaktadır. Bunlar dışında geçmişte yaşandığı görünen herhangi travmatik noktalarda EMDR terapisi de oldukça etkili bir yöntemdir. Ayrıca, bütüncül olarak aile sistemleri çerçevesinde gerek eş gerek geniş aile üyeleriyle görüşme sağlanabilir. Psikoterapilerin yanı sıra psikiyatrik destek de anlamlı olabilir ancak bu kişilik problemi yaşayan kişileri tam olarak iligli bir ruh sağlığı uzmanı görmeden tam olarak bir şey söyleyemecektir. 

Uzman Klinik Psikolog-Aile Danışmanı


Geri