SINAV KAYGISI

SINAV KAYGISI

Sınav kaygısı çocuğun başarısını olumsuz etkileyen, öğrendiği bilgiyi etkin şekilde kullanmasına engel olan yoğun kaygı durumudur.

Huzursuzluk, endişe, ağız kuruluğu, tedirginlik, mide bulantısı, titreme, karın ağrısı, bedensel yakınma, dikkatte bozulma, kendine güvende azalma ve yetersizlik hisleri bazı belirtileridir.

Sınav kaygısı yaşayan çocuk, ders çalışmayı erteler, sınav hakkında konuşmak istemez, iştahsızlık, mutsuzluk durumu yaşar. Kişilik özellikleri (mükemmeliyetçi, rekabetçi), gerçek olmayan düşünce biçimleri ve sosyal çevre gibi nedenler çocukta sınav kaygısı yaratabilir.

Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları ise; nefes alma egzersizleri, düşünce ve inançları sorgulamak, gevşeme egzersizleri, düşünceleri durdurma tekniği ve dikkati başka noktalara verme gibi yöntemler kullanılır. Psikoterapiler sınav kaygısını yenme noktasında büyük önem taşımaktadır. Eğer durdurulamayacak fizyolojik belirtiler yoksa psikiyatrik tedaviden ziyade psikolojik görüşme ve psikolojik destek önerilmektedir.

Sınavdan ne kadar önce gelinirse psikoterapide başarı oranı o kadar artmaktadır. Eğer sınav kaygısına yönelik sorunlar varsa bu durumu geciktirmeden kısır döngü halini almadan destek almaya gelmenizi öneririz.

 

Uzman Klinik Psikolog M. Berk KARAOĞLU