Aldatma ve Aldatılma

ALDATMA VE ALDATILMA

Aldatma bir ihtiyaç mıdır ?

Aldatma bir ihtiyaç değildir. İhityaçlarımızı duygusal, cinsel ve sosyal olarak tek bir partnerle karşılayabiliriz. Sağlıklı bir şekilde iletişim ve aile düzenini kurabilmemiz için tek partnerle yaşama uyum sağlamalıyız.

Aldatılan kişinin yaşayabileceği sıkıntılar nelerdir ?

Aldatılma, yaşayabileceğimiz en büyük travmalardan biridir. Bir deprem olduğunda veya herhangi bir doğal afetle karşılaştığımızda yani doğadan kaynaklı bir insan dışı faktör bize sıkıntı veriyorsa o kadar travmatik olmayabiliyor. Ancak bir insan faktörü ile olan sıkıntı bize çok büyük rahatsızlıklar verebiliyor.

Aldatılan kişinin yaşadığı sıkıntılara baktığımızda, öncelikle sevdiği kişiyi kaybetmiş gibi olabiliyor çünkü çok güvendiği ve saf bir şekilde inandığı kişi onu aldatmıştır. Bu nedenle aldatılan kişi depresyona girebiliyor. Kişi kendisini suçlayabiliyor, partnerini suçlayabiliyor ve hatta bu uzun süreli yani pekiştirilmiş bir aldatılmaysa bunun etkisi çok daha uzun sürebiliyor.  Aldatıldığımızda oluşan düşünceler (‘’Değersiz biriyim. Çirkin biriyim. Arzu edilmeyen biriyim’’) kişide olumsuz duygular oluşturur ve ele alınması gereken, destek verilmesi gereken  düşüncelerdir.

Aldatmanın tiplerini nasıl ayırabiliriz ?

Aldatma sadece cinsel aldatma olarak algılanmamalıdır. Duygusal anlamda aldatma da aldatmanın bir diğer tipidir. Kadın ve erkeklerde farklılık noktalarına bakıldığında kadınlarda duygusal anlamda aldatma yönelimi, erkeklerde ise cinsel ve fiziksel anlamda aldatma yönelimi daha fazladır.

Kimler aldatma eğilimindedir ?

Aldatan veya aldatılan kişilerin belirli bir kişilik özelliği yoktur. Ancak borderline (sınır kişilik) ve narsistik kişilik özelliklerine sahip olan bireylerde duygu yoğunluğu ve terk edilmeye yönelik hassasiyetleri fazla olabileceğinden dolayı bu kişilerde aldatma ve aldatılma görülme olasılığı daha yüksektir. Fakat yine de bu özellikleri olan kişiler kesin aldatır ya da aldatılır diyemeyiz.

ALDATILMA İLE İLGİLİ NASIL BİR PSİKOLOJİK DESTEK VERİLİR?

Danışanların büyük çoğunluğu aldatılmanın etkisiyle travma yaşamış bir şekilde gelebiliyor. Aldatılma yaşayan kişiler eşleriyle ya da  partnerleriyle birlikte de psikolojik destek almaya  gelebiliyorlar. Bu noktada travma söz konusu olduğundan EMDR yöntemiyle çalışılabilir çünkü o anılardaki düşünceleri ve duyguları ele almak önemlidir. Kişi kendisinin tercih edilmediğini ve sevilmediğini  düşünebilir ve kendini değersiz hissedebilir.  Aldatılmanın insanda yarattığı bu olumsuz düşünce ve duyguların yerine olumlu düşünce ve duyguları koymak için bilişsel davranışçı terapi ve çift terapiside uygulanabilir.

Aldatılma yaşayan kişiler gereken desteği göremezse ileri yaşantılarındaki ilişkilerinde veya sosyal ve  iş yaşantılarında güvensizlik sorunu ile karışı karşıya kalabilirler. Bu yüzden ruh sağlığı alanında uzman olan danışmanlık hizmeti verebilecek kişilere gidip psikolojik destek alması önerilmektedir.

 

Uzman Klinik Psikolog M.Berk KARAOĞLU

 


Geri