Dikkat Eksikliğine WISC-R testi

Dikkat eksikliği, çocuklar için en sık rastlanan durumlardan olup çocuğu birçok yönden etkileyebilmektedir. Dikkat eksikliğinden dolayı sakarlıklar ve beceri eksikiliği oluşabilmekte; bu da çocuğun aşırı uyarı almasına, ayıplanmasına, alay edilmesine, eleştirilmesine yol açabilmektedir. Bunun sonucunda ise çocukta kendine karşı güvensizlik, yetersizlik duygusu ortaya çıkabilmekte ve çocuğun psikolojisi olumsuz etkilenebilmektedir. Çocuklar, 'beni sevmiyorlar, benden hoşlanmıyorlar, hiçbir şey yapamıyorum' şeklinde düşünebilirler. Kişilik gelişimi ve zihinsel becerilerde olumsuzluklara yol açabilen dikkat eksikliği, çeşitli testler ile daha net ortaya konabilmekte ve çocuğun dikkatine dair ipuçları verebilmektedir. WISC-R Zeka testi, D2 Dikkat Testi, Benton Görsel Bellek Testi bu testlere örnek verilebilir.  

Öncelikle dikkat eksikliğinin belirtilerine bakacak olursak; dikkat süresinin kısalığı ve dikkat yoğunluğunun az olması göze çarpmaktadır. 

  • -Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda sık sık eşyalarını kaybetme durumuyla karşılaşılabilir. 
  • -Dikkatin kolayca dağılabilmesine paralel olarak burada çevre, okul, aile, arkadaşlar, ortam, insanlar önemli etkiye sahiptir. Çevrede uyarana ne kadar fazlaysa dikkatin kolayca dağılma ihtimali artmaktadır. 
  • -Dikkat eksikliği yaşanıyorsa eğer, unutkanlık da kendini gösterebilmekte; başlanılan bir işin bitirilme süresi uzayabilmektedir (odaklanma tam anlamıyla gerçekleşemediği için).  
  • -Görev almada ya da etkinlik düzenlemede zorluk yaşayabilen bu çocuklar, yoğun zihinsele çaba gerektiren durumlarda zorlanabilir, çabuk sıkılabilirler (ödev, aktiviteler..) 
  • -Bazı zamanlarda anlatılanları konuşuanları dinlemiyormuş gibi gözükebilirler. 

ÇOCUKTAKİ DİKKAT EKSİKLİĞİ İÇİN NE YAPALIM? 

  • Aile, okul ve uzman burada işbirliği içinide olarak hareket etmelidir. 
  • Aileye, bu knouya dair bilgilendirme yapılmalı, onların durumu iyice anlaması sağlanmalıdır. 
  • Çocukla sağlıklı bir şekilde iletişim kurmaya çalışmalıdır. 
  • Anne ve babalarla tutumlara diar görüşmeler yapılmalıdır. 
  • Çocukla konuşurken göz teması kurulmalıdır. Böylece çocuk dikkatini sizin üzerinde sürdürmeye çalışacaktır. 
  • Her daim sabırlı olmak en önemli noktalardan biridir. 
  • Çocuk sakince ve dikkatlice dinlenmelidir. Dinleniyor hissini vermek, çocuğun kendine güvenini ve saygısını artırmasını sağlayacaktır.  
  • Çocuğun yaş ve kişilik özellikleri dikkate alınarak alışkanlıkları düzenlenmeli; dikkate odaklı oyunlar ve etkinlikler bu alışkanlıklara dahil edilmelidir. 
  • Dikkatini yoğunlaştırabildiği, odaklanabildiği zamanlar özellikle takip edilmeli ve bu zamanlar pekiştirilmelidir. (övmek, parka götürmek, küçük hediyeler..)  

 

WISC-R ve Dikkat eksikliği 

Genel olarak oldukça kapsamlı bir ölçme testi olan WISC-R testi, dikkat eksikliği konusunda da fayda sağlamakta; çocuğun dikkatine ve algısına dair veriler sunmaktadır. Danışmanlık merkezimizde uygulamakta olduğumuz WISC-R testinden elde edilen rapor sonuçlarına göre yapılan değerlendirmelerle, eğer çocukta dikkat eksikliği görülüyorsa; buna yönelik hizmet vermekteyiz. Anne babalarla yaptığımız görüşmeler sayesinde çocuğun dikkatini daha iyi ve verimli kullanmasını sağlamaktayız. Çocukla aile arasındaki iletişimi ve anne baba yaklaşımlarını özellikle ele almakta olup, sağlıklı bir şekilde istenilen sonuca ulaşabilmekteyiz. Ayrıca uyguladığımız dikkat testleri ile de ölçümlerimizi pekiştirmekte, değerlendirmelerimizi yapmaktayız. 

 

 

Özel Berk Karaoğlu Aile Danışmanlık Merkezi

 

 

 

 

  


Geri