-Okul Seçimi-

Okulların açılmasına yakın; anne babalarda oluşan kaygı ve korkular kendini belli etmekte, ebeveynler çocukları için okul konusunda endişe etmektedirler. Bunların başında okula uyum sağlama, okul fobisi gelmektedir fakat sadece bunlar değil; okul başladıktan sonra tüm okul hayatı için de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Okula uyum gerçekleşmiş olsa bile, çocuğun derslerindeki başarısı yeterli olmayabilir ya da çocuğunuz okuldaki bireylerle (öğretmen, personel, arkadaşları..) iletişim olarak sorun yaşayabilmektedir. 

Öncelikle okul seçimi, yeni okula başlayan çocuklar için büyük önem taşımaktadır.  

Hangi Konulara Dikkat Edilmeli? 

  • okulun yapısı, 
  • öğretmenleri, 
  • idare birimindeki görevliler, 
  • personeller, 
  • fiziki çevresi, 
  • sosyal aktiviteleri, 
  • çalışanların yetkinliği, 
  • psikolojik danışma birimi,  
  • ders ve müfredata dair programları  

Ve unutulmaması gereken madde şudur ki; çocuğun fikri kesinlikle sorulmalı, çocukla seçilecek olan okula dair konuşmalar yapılmalıdır. Bu, çocuğun gidecek olduğu okula yakınlaşması ve okulu benimsemesi için bir adım olacaktır.

Bu maddelerin bir tanesinde bile meydana gelebilecek olan olumsuzluk, çocuğu psikolojik, sosyal ya da fiziki olarak etkileyebilir. Örneğin, okulun eve uzaklığı bile düşünülmesi gereken bir konudur. Yakınlığa göre çocuğun gidip gelmesi, uzaklık durumunda servise yazdırılıp yazdırılmaması gibi maddeler de ihmal edilmemelidir.  

Öğretmenlerin ve idarecilerin yetkinliği, akademik başarı açısından etkili olduğu gibi iletişim ve sosyallik adına da önem taşımaktadır. Çocukların sadece ders değil, sosyal açıdan da gelişimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden okulun sosyal etkinlikler ve programlar üzerinde de ayrı durması gerekmektedir. Hepsinin yanında okulun bir psikolog ya da psikolojik danışmanla iş birliği içinde olması gerekmektedir. Okula dair konulara paralel olarak çocuğun psikolojik olarak gözlemi, genel yaşamına da dair her anlamda yaşayabilecek olduğu sorunları çözmek ve yardımcı olabilmek adına takip edilmesi gerekir.  

Okul, çocuğun hayatının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Gelişim ve değişim tek alanda olmadığı gibi, çocuğun bu büyük kısımda da desteklenmesi ve ihtiyacı olan durumlarda başvuracağı bir yapı olması gerekmektedir. Bu yüzden okul psikolojik danışmanı ya da psikologlar önem taşımaktadır. 

Bunların yanında okulda çalışan personellerin yeterliliği ve okul düzenindeki işlevlerine dikkat edilmelidir (yemekhane, temizlik, muhasebe vb. ). Bu birimler çocukla birebir olmasa da dolaylı olarak etkileşim halinde olacaklardır. 

Okul seçimi, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Çocuğunuzun okul hayatı, tüm yaşamını etkileyebilecek bir güce sahiptir. Anne babaların bu noktada hassas davranması gerekmektedir.

 

Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi


Geri