PANİK BOZUKLUK

PANİK BOZUKLUK NEDİR?                                     

Yaklaşık olarak 20-30 yaşları arasında başlar ve kadınlarda daha sık görülür.  Tanı koyulabilmesi için yinelenen panik atakların olması gerekir. Panik atağın 13 belirtisi vardır ve bunlardan en az 4 tanesini görülmelidir. Bu belirtiler, çarpıntı, terleme, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntılı hissetme, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, düşecek ya da bayılacak gibi olma, gerçekdışılık duyguları ya da benliğinden ayrılmış olma, denetimini yitireceği ya da çıldıracağı korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ya da karıncalanma, ürperme ya da ateş basmaları olabilir. En önemli özelliği birden başlar ve bazen sebebi yoktur.

Panik ataklar genellikle 5-20 dakika arası sürer ve doruk noktasına 10 dakikada ulaşır. Eşlik eden göğüs ağrısı nedeniyle kişilerin acil servislere başvurmasına neden olabilir. Hasta kendisini ölüyormuş gibi hissedebilir. Başka panik atakların olacağına ilişkin beklenti anksiyetesi ve agorafobiye neden olabilir.

Panik bozukluğun artıp azalan bir gidişi vardır ve ortaya çıkma sıklığı farklılık gösterir. Kişilerin toplumsal ya da mesleki işlevsellikte bozulmalarına yol açabilir. Panik bozukluk psikoterapi ve farmakoterapiyle tedavi edilir.

 

 

Uzman Klinik Psikolog M. Berk KARAOĞLU