Pozitif Psikoloji

POZİTİF PSİKOLOJİ

Pozitif psikoloji bireyin gelişmesi, iyi olma halini güçlendirici, bulunduğu konumdan daha iyi bir noktaya gelmesi için çabalayan, zayıf yönlerinden çok güçlü özelliklerine odaklanan ve hayatla kurulan bağlantının arttırılmasını hedef alan bir yaklaşımdır.            Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı insanı fiziksel, sosyal ve ruhsal olarak iyi durumda insan olarak tanımlamaktadır. Yani sağlıklı insan sadece problemi olmayan, sorunlu olmayan insan demek değildir. Pozitif psikoloji de bu yaklaşımın üstüne amaçlarını, insanların sorunlarını nötralize etmek veya azaltmak değil, iyi hissetme durumlarını artılara çıkarmaya yönelik ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yaklaşımına uyumlu olarak şekillendirmiştir. Bu yönüyle sadece klinik problemi olan insanlara değil, her bireye hitap eden bir yaklaşım olmuştur.         

Psikolojinin insanların sorunlarını azaltmaya veya düzeltmeye yönelik yaklaşımı da göz ardı edilmemektedir. Problemli olan bireye yardım sağlamak, problemi olmayan bireyi iyi hissettirmeye ve geliştirmeye yönelik yaklaşım daha öncelikli görülse de insanların güçlü yönlerine odaklanmasını sağlamak zaten sorunun ve sorunlu davranışların azalmasına veya önlenmesine katkı sağlayacaktır.

Pozitif psikoloji sadece sorunu olmayan insanların iyi oluşlarını arttırmak olarak algılanmamalıdır. Pozitif psikoloji aynı zamanda problemli davranış, sorunu olan insanlara sorunun azaltılması veya düzeltilmesine yöneliktir.  Pozitif psikolojinin temele aldığı unsurlardan birincisi bireyin kendi hayatını yönlendirmede aktif rol oynaması, ikinci olarak bireyin hayata ve değişime uyumu için içsel motivasyon kazanması ve bir diğeri pozitif psikoloji yaklaşımıyla davranışları onarmak için bireyin hayata bağlılığını güçlendirmektir.

 

Pozitif Psikoloji yaklaşımını öznel, bireysel ve grup açısından düşündüğümüzde;

Öznel yaklaşım geçmiş boyutta hayat doyumu ve iyi olma hali; akışta olmak ve mutluluğu kapsayan şimdi aşaması, umut ve iyimserliği kapsayan gelecek boyutudur.

Bireysel yaklaşım; bilgelik, özgünlük, affedicilik, cesaret, sevgi gibi kişisel özelliklerle ilgilidir.

Grup düzeyi ise hoşgörü, sorumluluk, yardımseverlik gibi vatandaşlık becerileri ile ilgilidir.

Pozitif Psikolojide Sorunlara Nasıl Müdahale Edilir?  

Pozitif psikoloji müdahaleleri kazanımları hayata daha objektif bir bakış açısı geliştirmek, ‘şimdi ve şu an’ın değerini bilmek, geçmişteki yaşantılarımızla barışmak ve oldukları gibi kabullenmemize, minnet ve affetme duygumuzu geliştirmeye, yaşamdaki anlık hazlardan ve acılardan öteyi fark etmemizi sağlar.

  • Rastgele iyilik davranışı: Her gün 1 kere iyilik yapılması ve bu yapılan iyilik üzerine düşünme, duygulanımı fark etmek.
  • Minnet belirtme: Her gün şükranlık belirten 5 nedeni ifade etme ve bu 5 şeyle ilgili düşünmek.
  • Kin duygusunu bırakmak: Kin tutulan bireyin tespiti ve bu bireyin iyi sayılabilecek 20 özelliğini belirlemek.
  • Hedef koyma: Geleceğe dair amaçlar belirlenerek bu amaçlara yönelik günlük planlar hazırlamak.
  • Pozitif olaylar: Yaşamınızda şimdiye kadar sizi en mutlu eden anları hatırlayıp yazılı veya sözlü aktarmak.
  • Zorluğun ardından büyüme: Geçmişte baş etmekte güçlük çektiğimiz olayların nasıl üstesinden gelindiğiyle ilgili yazmak.
  • Sizin için olumlu bir olayın/kişinin hayatınızdan çıkarılması: Size iyi gelen ve sizin için önemi olan bir şeyin hayatınızdan çıktığını varsaydığınız bir yazı yazmak.
  • İyimser düşünerek yazı yazmak: Gelecekle ilgili yapılmak istenen şey hakkında iyimser bir yaklaşımla yazı yazma.
  • Meditasyon ve rahatlama: Düzenli olarak her gün egzersiz yapma veya yürüme, müzik dinleme ve gevşeme.

 

M.BERK KARAOĞLU

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG- AİLE DANIŞMANI

ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ


Geri