‘ÇİFT İLİŞKİSİNDE EBEVEYN OLMAK’

 

‘ÇİFT İLİŞKİSİNDE EBEVEYN ROLÜ ÜSTLENMEK'

*Çiftler romantik ilişkilerinde kendi kişilik yapıları, büyüdükleri ailede ebeveyn rolü üstlenmeleri, fedakar yapıya sahip olmaları ve hep verici olmaları gibi sebepler ile ilişkilerinde devamlı olarak partnerinin anne-babası gibi davranabilmektedir.

PARTNERİNİZİN EBEVEYNİ OLDUĞUNUZU MU DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

*Partnerinizden beklentilerinizin ne olduğunu belirlemek ve onda size doğru-yanlış gelen davranış tutumlarını belirlemek.

*Büyümüş olduğunuz evde karşılanmamış ya da fazla verilmiş ihtiyaçlarınız.

*Sizde kontrolcü, mükemmeliyetçi ve partnerini düzeltmeye çalışan bir kişilik yapısı mevcutsa.

*İlişki içerisinde takdir edilmek ve onaylanmak gibi ihtiyaçlarınız karşılanmıyorsa eğer, sizde bu tutumun içerisine girmekte ve devamlı olarak takdir bekliyorsanız ebeveyn rolünü üstleniyor olabilirsiniz.

*Çocukluğunuzda kendini feda etme şemanız aktif duruma getirildiyse yine aynı durum söz konusu olabilir.

PEKİ YA İLİŞKİNİZDE EBEVEYN ROLÜNDEN NASIL ÇIKABİLİRSİNİZ?

*Öncelikle partnerinizden beklentinizi belirlemek oldukça faydalı olacaktır. Yani bu noktada partnerinize gerçek anlamda seviyor musunuz yoksa onun anne-babası rolünde olmak mı sizi tatmin etmekte bu ayrım oldukça faydalı olacaktır.

*Pasif agresif tavırlar sergileyerek bazı durumların üstünü örtmeye çalışmak yerine ona konuşma ve eyleme geçme fırsatı verdiğiniz takdirde bu ilişkinize de olumlu olarak yansıyacaktır. Böylece aranızdaki iletişim de güçlenecektir.

*İlişkide baskın ve kontrolcü kişilik yapısının sizde olması size güç verse dahi bu liderlik konumunda olduğunuzu hissettiğinizde ya da başka bir ifade ile ebeveyni gibi davrandığınızı hissettiğiniz noktada geri adım atmayı deneyin.

PEKİ YA BU DURUMU NASIL AŞABİLİRİZ?

*Çiftler birbirinin ebeveyni olduğunu düşündüğü noktada bir uzmandan çift terapisi almak oldukça faydalı olacaktır.

*Çift terapisi, bireysel terapiden farklı olarak ilişki ve aile dinamikleri üzerine odaklanmaktadır.

 

PSİKOLOG SUDE CEMRE ÖZKUL

ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ


Geri